Government exams & jobs

80% questions from our GK courses packs. Check Ministerial & Isolated Categories Exam Questions with Answers

RRB MI 2020 Exam has been commenced from 15th December 2020. Today, the exam was conducted for the RRB Junior Stenographer/Hindi & English Posts in two shifts. Railway Recruitment Board is conducting this exam for the recruitment of 1663 vacancies under Ministerial & Isolated Category Posts in Indian Railways.

1. Whose SI unit is same as Force? Options were Momentum, weight, mass, acceleration?

Answer: The SI unit of force is the newton, symbol N. the SI unit of weight can be measured in kg⋅m/s2 (kilograms times meters per second squared) which is equal to a newton (N).

2. The first woman to receive Jnanpith Award:

Answer: Ashapoorna Devi (1909 –1995) was the first woman to receive the Jnanpith Award in 1965 for her novel Pratham Pratisruti, the first in a trilogy that included Subarnalata and Bakul Katha.

3. South Asian football host country 2023:

Answer: China

4. Who won the 55th Jnanpith Award for outstanding contribution towards literature?

Answer: The 55th Jnanpith Award was won by the 92-year-old Akkitham Achuthan Namboothiri, a noted Indian poet-writer in the Malayalam language.

5. In which the Non-cooperation movement was started in India?

Answer: 1920

6. BCD FULL FORM:

Answer: binary-coded decimal (BCD)

7. URL FULL FORM:

Answer: Uniform Resource Locator

8. Who started the weekly newspaper Sambad Kaumudi?

Answer: Raja Ram Mohan Roy – Sambad Kaumudi was a Bengali weekly newspaper published from Kolkata in the first half of the 19th century by Ram Mohan Roy.

9. Who introduced permanent settlement?

Answer: Charles Cornwallis – In 1786 Charles Cornwallis was sent out to India to reform the company’s practices.

10. Which of the following programming language were used in first generation computers?

Answer: Machine language is programming language were used in first generation computers.

Also read Around 88% of our questions we taught in our GK course packs came in SSC CHSL 2020

Popular course packs (GK & English)

11. Who started the institution the ‘Depressed Classes Mission’ for the progress of the Dalits?

Answer: Maharshi Vitthal Ramji Shinde devoted his life to religious and social reforms. In 1906 he established the Depressed Classes Mission in Mumbai (Bombay).

12. Definition of Fraternity:

Answer: A group of people associated or formally organized for a common purpose, interest, or pleasure

13. How many biosphere reserves are there in India?

Answer: There are 18 notified biosphere reserves in India.

14. What is the meaning of Democracy?

Answer: A government in which the supreme power is vested in the people and exercised by them directly or indirectly through a system of representation usually involving periodically held free elections

15. First waste to energy metro:

Answer: Delhi Metro becomes India’s first project to receive power from waste-to-energy

16. Raman Effect is related to:

Answer: The Raman Effect is the process of scattering of light particles by molecules of a medium.

17. National Science Day is celebrated on:

Answer: 28th February

18. Newly Appointed International Cricket Council (ICC) Chairman:

Answer: Greg Barclay – New Zealand’s Greg Barclay was elected as the new independent chairman of the International Cricket Council (ICC) after a second round of voting.

Best course packs

(premium and ultra affordable GK and English course packs)

Anywheregk.in has the most effective and most scientific course pack which is trusted by students of various exams. We cover 60+  exams and our Course pack and mock test series will help you ace these exams.

To know more visit our Packs section.

We will give you full access to past year papers and also comprehensive GK and English course packs which are premium and ultra affordable so that you can focus better on your exam and score the best with technique designed by us.

The exam course packs will help you prepare for the actual exam because they will give you an idea of how the pressure and situation will be and this will help you feel more confident and more prepared.
Stop wasting your time and money on buying mock tests. We deliver the best course packs with the best and updated mock test series to get full score in your exams.

Stop wasting your time and money on buying mock tests. We deliver the best course packs with the best and updated mock test series to get full score in your exams.

Popular course packs (GK & English)

Share this post

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

15 + thirteen =

10% off on minimum of Rs 800 and above. Use code-agkrewards
Demo available in our courses.
Check your email for all details.

error: Content is protected !!
0
    0
    Your Cart
    Your cart is empty